Koffers; een Joods meisje in de oorlog

Verhalenverteller

Omschrijving: Koffers; een Joods meisje in de oorlog Het verhaal ‘Koffers’ gaat over Hanne, een meisje van 10 jaar in de tweede wereldoorlog. Verhalenverteller Mieke Aalderink vertelt over een gewoon meisje, Hanne, dat heel graag naar school gaat om nog meer te leren dan ze al weet. Nog liever speelt ze buiten met de kinderen uit de buurt. Urenlang schommelen, wedstrijdjes doen of zwemmen in de beek achter het huis op warme zomerdagen. Het is 1938. De oorlog in Europa komt dichterbij. En ook de dag dat haar moeder haar koffer moet pakken. En niet veel later haar vader. Ze blijft achter met haar broer. Tot ze zelf haar koffer moet pakken en op reis moet naar een plek waar ze nog nooit is geweest. De geschiedenis Hoe komt het dat juist het verhaal van dit ene meisje nog verteld wordt en niet het verhaal van al die andere joodse kinderen die slachtoffer zijn geworden in die oorlog? Hoe wordt een verhaal geschiedenis? Hoe wordt die geschiedenis bewaard en doorgegeven? Mieke legt het uit en vertelt ook waar zij het verhaal voor het eerst heeft gehoord.
Doelstelling: De boodschap Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen in het leven van Hanne en haar familie. Door samen op zoek te gaan naar verhalen en elkaar de verhalen te vertellen, blijven herinneringen in tact en worden lessen geleerd. Nog steeds zijn niet alle meisjes van 10 vrij om naar school te gaan. Een verhaal over een oorlog gaat over elke oorlog. De voorstelling Liedje, verhaal, herinnering, spel wisselen elkaar af en nemen de leerlingen mee in het leven van Hanne. De vertelling zet aan tot het stellen van vragen, motiveert om op zoek te gaan naar meer informatie, laat meeleven en stimuleert tot het ontdekken en vormen van eigen gedachten. Kinderen komen tot een gesprek.
Bedrijfsnaam / instelling / persoon: Verhalenverteller
Onderwijsbevoegdheid: Praktijk
Bedrijfsactiviteiten: Ik werk als professioneel verhalenverteller en geef vertelvoorstellingen o.a. op scholen. De voorstellingen zijn veelal gebaseerd op sprookjes en volksverhalen en op bewerkingen van eigentijdse jeugdliteratuur soms met een eigen twist. Daarnaast geef ik workshops verhalen vertellen en verhalen voor leerlingen én leerkrachten. Met de inhoud van de lessen en volg ik zo nauwgezet mogelijk de leer- en lesdoelen die in CMK worden beschreven. Mijn streven is de invulling van de lessen zo samen te stellen, dat vakoverstijgend gewerkt kan worden en er meerdere disciplines aan de orde komen. Werken met verhalen wordt dan een vanzelfsprekende activiteit met aandacht voor presenteren, acteren, schrijven, geschiedenis en erfgoed, literatuur, lezen en luisteren. Mijn vertelscholing heb ik gehad bij verschillende professionele verhalenvertellers, de Vertelacademie en de SAMWD in Lier. Als Specialist Jeugd in het Bibliotheekwerk heb ik meer dan 25 jaar ervaring met leesbevorderings- en literatuurprojecten.
Adres: Duijn en Daelseweg 29
Postcode: 5391 ED
Plaats: Nuland
Telefoonnummer: 073 5324554 - 06 50402386
E-mail: mieke.verhalen@home.nl
Website: http://www.verteller.com

Leeftijdsgroep

 • Groep 5
 • Groep 6
 • Groep 7
 • Groep 8
 • VMBO leerjaar 1-2
 • HAVO leerjaar 1-2
 • VWO/Gymnasium leerjaar 1-2

Ruimte

Discipline

 • Literatuur
 • Theater
 • Cultureel erfgoed

Kosten

 • Afhankelijk van aantal voorstellingen

Maximaal aantal leerlingen

 • ca. 100 leerlingen

Tijdsinvestering

 • Duur voorstelling 50 minuten

Benodigde materialen


Terug naar het overzicht