PHOTOSHOP – FOTOBEWERKING

BIKcollectief

Omschrijving: Het computerprogramma Photoshop komt voort uit de oude techniek van het fotoretoucheren, maar de mogelijkheden van Photoshop gaan veel verder. Foto’s en films werden al vanaf het begin gemanipuleerd (foto’s van geestverschijningen of ufo’s, of de oude films van Meliès). Maar tegenwoordig zijn bijna alle beelden gemanipuleerd. Veel wordt mooier gemaakt dan het is, denk met name aan reclames. Daar zie je bijna geen gewone, lelijke of oude mensen. De foto´s van modellen in tijdschriften en op billboards zijn een extreem voorbeeld van beeldupgrading. Maar fotomanipulatie kan ook gebruikt worden wanneer je bijvoorbeeld een leuke foto hebt gemaakt waar iets storends op staat, of als hij te donker of te licht is. Of om een vriend op humoristische wijze te veranderen. Ook kunstenaars maken op vele manieren gebruik van Photoshop. Na een PowerPoint over de geschiedenis van beeldmanipulatie en een uitleg over de basisprincipes van Photoshop gaan de leerlingen er zelf mee aan de slag. Leerlingen kunnen in deze workshop op diverse manieren met de werkelijkheid spelen: - Geschiedvervalsing (bijv. met een foto van beroemde mensen) - Simpele aanpassingen om een gedeeltelijk mislukte foto op te krikken - Iets humoristisch doen met een foto (een vriend of vriendin veranderen) Photoshop is een zeer uitgebreid programma, deze workshop is een kennismaking. De leerlingen maken een aantal ‘schetsen’ waaruit blijkt wat ze ontdekt hebben.
Doelstelling: Wetenschap over de invloed van bewerkte foto's. Samenwerken. Prikkelen van de fantasie. Stimuleren van de creativiteit. Techniek. Behendigheid.
Bedrijfsnaam / instelling / persoon: BIKcollectief
Onderwijsbevoegdheid: Ja
Bedrijfsactiviteiten: Het Beroepskunstenaars In de Klas collectief is een enthousiaste groep professionele beeldend kunstenaars met daarnaast een lesbevoegdheid in beeldende en kunstzinnige vorming. Wij brengen in die hoedanigheid, maar vooral als beeldend kunstenaar kunst en cultuur in de klas. Met onze jarenlange beroepservaring kunnen wij de leerlingen extra handvatten en inzichten bieden om zichzelf creatief te uiten en te ontwikkelen. In het BIKcollectief werken kunstenaars met verschillende achtergronden, die in diverse samenstellingen kunstprojecten in praktisch alle beeldende disciplines kunnen verzorgen. Het BIKcollectief ontwikkelt ook lesmateriaal, waaronder lesbrieven rondom ‘Het Monument tegen Zinloos Geweld’ van Guido Geelen en ’Ave Maria’ van Marc Mulders. Tevens verzorgen wij docententrainingen. Naast het geven van een uitgebreid scala aan workshops in het primair en voortgezet onderwijs, wordt het BIKcollectief regelmatig gevraagd voor het realiseren van blijvende kunstwerken op, rondom en in schoolgebouwen. Scholen kunnen zo hun school een eigen gezicht geven en laten zien dat het een gebouw voor kinderen is. De kunstwerken die gemaakt worden zijn vaak toegespitst op de school, de omgeving, het motto van de school of andere symbolische betekenissen voor de school.
Adres: Jacob van Oudenhoevenstraat 67
Postcode: 5014 KS
Plaats: Tilburg
Telefoonnummer: 06-24518131 / 06-27141958
E-mail: sanne_geboers@hotmail.com
Website: http://www.bikcollectief.nl

Leeftijdsgroep

 • VMBO leerjaar 1-2
 • VMBO leerjaar 3-4
 • HAVO leerjaar 1-2
 • HAVO leerjaar 3-5
 • VWO/Gymnasium leerjaar 1-2
 • VWO/Gymnasium leerjaar 3-6

Ruimte

 • De school

Discipline

 • Foto, film, video
 • Multidisciplinair

Kosten

 • € 57,00 per uur (incl. BTW), excl. reis en materiaalkosten.

Maximaal aantal leerlingen

 • 25

Tijdsinvestering

 • 2,5 uur

Benodigde materialen

 • De school krijgt een materiaallijst toegestuurd, digibord of beamer met Internetaansluiting, computers met Photoshop. De leerlingen moeten een aantal foto’s meenemen (op stick) waar ze iets mee willen doen. Als er Internet in het schoollokaal is kunnen ze

Terug naar het overzicht