5.000 extra gratis toegangskaarten tentoonstelling Bosch beschikbaar

  Volgend jaar bezoeken zeker 10.000 scholieren de internationale overzichtstentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. Nu de scholen weer zijn begonnen, blijkt hoe groot de belangstelling is voor het onderwijsprogramma. De 10.000 beschikbare plekken voor een rondleiding door de tentoonstelling zijn, ruim vijf maanden voor aanvang van de tentoonstelling, al volledig volgeboekt. Omdat de organisatie er veel waarde aan hecht dat een nieuwe generatie kennis maakt met de belangrijkste middeleeuwse kunstenaar die Nederland heeft gekend, is besloten de capaciteit te verruimen met nog eens 5.000 plaatsen. Scholen kunnen zich hiervoor vanaf vandaag inschrijven. 

  Unieke kans
  2016 is het 500ste sterfjaar van Jheronimus Bosch. Zijn geboorteplaats ’s-Hertogenbosch eert hem met een internationale tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie, te zien van 13 februari tot en met 8 mei 2016, is onderdeel én hoogtepunt van het Nationale Evenementenjaar Jheronimus Bosch 500. De tentoonstelling vormt een ongeëvenaard eerbetoon aan Bosch: nooit eerder werden zoveel werken van deze "duivelskunstenaar” bijeengebracht. Het Noordbrabants Museum biedt scholen ruim de kans om met hun leerlingen een bezoek te brengen aan de tentoonstelling. Schooldirecteur Saskia van de Sandt van partnerschool De L.W. Beekman ’s-Hertogenbosch greep deze kans met beide handen aan: "Een bezoek aan de tentoonstelling over de meest beroemde Bosschenaar mag natuurlijk niet ontbreken in het onderwijsaanbod op onze school.”

  Bosch bekijken, onderzoeken en analyseren
  De leerlingen gaan met een rondleider op ontdekking naar de beeldtaal en de betekenis van Bosch, naar de verborgen lagen in de verf en naar de kunstenaar in zichzelf. Oog in oog met de originele schilderijen ontrafelen ze de geheimen van Bosch. Naast de rondleiding door de tentoonstelling ontwikkelt Het Noordbrabants Museum lesmateriaal ter voorbereiding en verwerking van het bezoek voor in de klas. Het lesdrieluik dat op deze manier ontstaat, zal beschikbaar zijn in vier niveaus: primair onderwijs groep 3 t/m 5, primair onderwijs groep 6 t/m 8, voortgezet onderwijs onderbouw en voortgezet onderwijs tweede fase. In samenwerking met de Muzerije en de Kunstbalie worden er ook aansluitende workshops en leskisten over Jheronimus Bosch ontwikkeld.

  Praktische informatie voor scholen
  De rondleidingen door de tentoonstelling duren 50 minuten en vinden plaats van maandag tot en met vrijdag in drie tijdsblokken tussen 9.00 uur en 12.00 uur. Tijdens deze tijdsblokken zijn er een aantal kaarten gereserveerd voor het schoolbezoek. Aan het schoolbezoek zijn geen entreekosten verbonden, de kosten voor de rondleiding zijn terug te vinden op de website. Alle deelnemende scholen ontvangen gratis het Jheronimus Bosch lespakket.
  Voor meer informatie en voorinschrijving, zie: www.hnbm.nl/onderwijs/jheronimus-bosch.

  Met dank aan
  De tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie maakt deel uit van de manifestatie Jheronimus Bosch 500 en wordt mogelijk gemaakt door onder meer de Gemeente ’s-Hertogenbosch, Provincie Noord-Brabant, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, BankGiro Loterij, Essent, Rabobank, KLM, Gieskes-Strijbis Fonds, Fonds 21, Ammodo, Prins Bernhard Cultuurfonds.