Alchemie van het alledaagse

  Het Museumpark in Rotterdam verbindt vier musea op loopafstand: Museum Boijmans Van Beuningen, het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, het Nieuwe Instituut en de Kunsthal. Daarmee is het voor kinderen en leerkrachten altijd een bezoek waard. Deze winter heeft De Kunsthal een tentoonstelling over Rudolf Steiner, ter ere van diens 150e geboortedag.

  Rudolf Steiner was een Oostenrijks filosoof, schrijver, architect en esotericus met eigenzinnige ideeën over pedagogie. Hij leefde in het begin van de twintigste eeuw en is vooral bekend als grondlegger van de antroposofie en de vrije school. Zijn belangstelling en werkveld waren echter veel breder. Hij schreef talloze boeken, gaf lezingen door heel Europa en is tot op de dag van vandaag inspiratiebron voor vele kunstenaars. Hij was een bijzonder en creatief man en op basis van zijn uitganspunten zijn op allerlei terrein praktische toepassingen ontwikkeld. Ervaren met alle zintuigen

  Veel van Steiners ontwerpen zoals stoelen en tafels zijn geïnspireerd op de natuur. Vloeiende en geometrische vormen zijn het uitgangspunt voor prachtige meubels. Ook kleur speelt een belangrijke rol in het werk van Steiner, die zich onder meer liet beïnvloeden door de kleurenleer van Goethe. Op de tentoonstelling zijn twee grote bolachtige vormen met van binnen een kleur en binnen en buiten een bijpassende structuur. Je kunt er in zitten en vorm en kleur helemaal op je in laten werken.
  Basisschoolleerlingen kunnen in een speciale kijk-en-doe-tocht de wereld van Rudolf Steiner ontdekken met hoofd, hart en handen. In het opdrachtenboekje is ruimte om te schrijven en te tekenen. De opdrachten zijn losjes geformuleerd en bieden veel ruimte voor eigen ideeën en associaties van de leerlingen – geheel in lijn met het gedachtegoed van Steiner.
  Voor kinderen is er ook het SteinerLAB. Hier kunnen ze begrippen verbeelden in tekeningen, op de manier zoals Steiner dat zelf deed. Er zijn geuren en allerlei materialen om te voelen en met hout kunnen ze aan de slag om een groot architectonisch bouwwerk te bouwen. Als je er toch bent …

  De Kunsthal heeft naast de tentoonstelling over Steiner ook twee andere die voor kinderen erg de moeite waard zijn. Museum op schaal is een verzameling van honderd miniatuur-museumzalen. Deze tentoonstelling is een initiatief van een Belgisch galeriehouder die ruim honderd kunstenaars uitnodigde om op schaal 1:7 hun werk te laten zien. Naast thematisch ingerichte mini-zalen (over symbolisme, surrealisme, fotografie, de Cobrabeweging, avant-garde) zijn er zalen met hedendaagse kunstenaars. De expo is recente kunstgeschiedenis in een - bijna letterlijke - notendop.
  Dit najaar is er ook Designing 007: Fifty Years of Bond Style. Een expositie over James Bond als het meest succesvolle ‘merk’ in de filmgeschiedenis met invloed op kunst, muziek, mode, technologie, design en lifestyle.
  En wist je dat op het dak van de Kunsthal twee bijenvolken leven? Webcams laten het bedrijvige bijenleven zien en tonen waar bijen midden in een grote stad hun eten vinden.