Rijksstudio: Maak je eigen meesterwerk

  Op een gedeelte van de website van het Rijksmuseum, de Rijksstudio, worden dan 150.000 afbeeldingen in hoge resoluties beschikbaar gesteld. Rijksstudio nodigt het publiek uit om te genieten van de beelden en deze nader te verkennen: je kunt erop inzoomen, de beelden bewaren, bewerken en delen. Gebruikers worden actief aangemoedigd om de afbeeldingen te downloaden en er iets mee te doen – wat je ook maar wilt. Zo ‘democratiseert' het Rijksmuseum haar collectie. Of zoals directeur Collecties Taco Dibbits zei bij de de lancering van de Rijksstudio: "Wij geloven in de kracht van onze meesterwerken. En wij vinden dat zij iedereen toebehoren. In ieder van ons schuilt een kunstenaar."

  Resultaten
  De ontvangst van en het digitale bezoek aan https://www.rijksmuseum.nl/nl/rijksstudio overstijgt de verwachtingen ruimschoots:
  Het totaalconcept is zowel in Nederland als in het buitenland erg goed ontvangen. Dat we zomaar hogeresolutiebeelden weggeven, daarbij gesteund door creatieve ambassadeurs in combinatie met een state-of-the-art website die heel intuitief te bedienen is, wordt verwelkomt als ‘revolutionair'. Al binnen drie maanden na de lancering werden meer dan 32.000 portfolio's aangemaakt op Rijksstudio. In drie maanden zijn meer dan 112.000 kunstwerken uit de collectie van het Rijksmuseum zijn gedownload en 28.000 sets zijn samengesteld. De online bezoekersaantallen zijn sinds de lancering van de vernieuwde website gestegen met 34%. De bezoekduur is gestegen van gemiddeld 3 naar gemiddeld 10 minuten. Met name iPad gebruikers besteden flink wat tijd door met het verkennen van de site (19 minuten!). Het aantal online bezoekers dat gebruik maakt van een iPad of ander mobiel apparaat is gestegen met 90%.
   
  Wat is er zo nieuw aan Rijksstudio?
  1. Je kunt de beelden downloaden om er iets mee te doen
  2. Je wordt uitgenodigd de beelden aan te klikken en erop in te zoomen
  3. Je kunt je eigen collectie samenstellen
  4. Je kunt zelf met de beelden eigen werk creëren
  5. De website werkt net zo makkelijk als een app