Schrijfwedstrijd Kinderboekenweek 2014

  Binnenkort is het weer Kinderboekenweek met ook dit jaar een schrijfwedstrijd voor het basisonderwijs. Dat is een perfecte aanleiding om op een bijzondere én feestelijke manier aan de slag te gaan met lezen en schrijven in je klas. De opdracht is... Schrijf een feestverhaal!

  De schrijfwedstrijd volgt het thema van de Kinderboekenweek: Feest! Alle kinderen worden uitgenodigd om een feestverhaal te schrijven. Daarbij is er natuurlijk allerlei inspiratie voorhanden. De wedstrijd biedt verschillende mogelijkheden om lezen en schrijven in je klas te bevorderen, (nog) leuker te maken en verdieping aan te brengen. Als je de schrijfopdracht nu alvast onder de aandacht brengt, lezen kinderen de komende tijd met extra aandacht en hebben ze tijd om hun verhaal op tijd af te maken.
   
  Gratis (digibord)lessen
  Bij het schrijven van een verhaal zijn verschillende lessen ontwikkeld. Zeven kinderboekenschrijvers hebben eraan meegewerkt. In de les geven ze tips voor het schrijven van een goed feestverhaal: hoe maak je een verhaal grappig of spannend? Wat is een cliffhanger? Hoe schrijf je een dialoog?
  Je kunt de lessen hieronder downloaden als pdf en er direct mee aan de slag.
  Les voor groep 3 en 4
  Les voor groep 5 en 6
  Les voor groep 7 en 8

  De meewerkende schrijvers zijn: Bies van Ede, Annemarie Bon, Jolanda Horsten, Elle van Lieshout, Erik van Os, Anneke Scholtens en Rian Visser. Natuurlijk kun je in de klas ook stukjes voorlezen uit hun boeken.

  Voor de kleintjes is er een ander les ontwikkeld rond het boekenweekthema: Het kinderboekenfeest. Samen met je klas organiseer je een bijzonder feest, en ondertussen is er veel aandacht voor leesbevordering.
  Les voor groep 1, 2 en 3

  Verhalen insturen
  Door kinderen te helpen zelf een verhaal te schrijven, kun je de Kinderboekenweek op een vloeiende manier verwerken in je lessen. En natuurlijk is het voor kinderen extra leuk en motiverend om te weten dat échte kinderboekenschrijvers hun verhaal gaan lezen. Er is een jury van kinderboekenschrijvers die alle ingestuurde verhalen leest en prijswinnaars kiest. Prijzen zijn gesigneerde boeken en een bezoek aan het Kinderboekenmuseum.
  Inzenden voor de schrijfwedstrijd kan van 3 t/m 17 oktober 2014. De uitslag wordt op 12 november 2014 bekendgemaakt.
  Meer informatie

  Haal een schrijver in je klas
  Helemaal leuk is het natuurlijk om een heuse kinderboekenschrijver of -tekenaar in de klas uit te nodigen. Voor kinderen is zo'n ontmoeting vaak zowel spannend als leerzaam. En je kunt er allerlei activiteiten omheen bedenken. Heb je zelf geen schrijvers in je netwerk? Je kunt contact opnemen met Schrijvers School Samenleving (SSS). Deze stichting bemiddelt tussen auteurs en scholen. Ze adviseert, geeft tips voor een geslaagde dag, nodigt de auteurs uit, regelt de zakelijke afhandeling en zorgt voor praktische draaiboeken.
  Meer informatie