Duik met je leerlingen in geschiedenis Operation Market Garden

  Veghel als middelpunt van 70 jaar Operation Market Garden. Dat lieten de vier onderwijsbesturen in de gemeente Veghel zich maar één keer zeggen. In september nemen ruim 2350 leerlingen van groep 6-7-8 en leerjaar 1-2 deel aan een intensief les- en activiteitenprogramma waarbij in het bijzonder de lokale gebeurtenissen tijdens Operation Market Garden centraal staan. Die blijken namelijk van wereldbetekenis en behoren voortaan tot de geschiedenislessen in Veghel. Plein23 realiseerde een omvangrijk educatiepakket, uitgaande van de wensen en behoeften van de scholen.
  Met dank aan subsidie van Erfgoed Brabant is het lesmateriaal ook online beschikbaar voor scholen buiten de gemeente Veghel. Profiteer hiervan en gebruik het vooral bij je eigen lessen over WOII. Alles voor het samenstellen van jouw eigen lessen vind je digitaal via de ‘OMG Veghel’-button op www.plein23.nl/home (linkerkant).
   
  Morele dilemma’s in de klas
  We kunnen ons heel moeilijk verplaatsen in de situatie van 70 jaar geleden. Wel is het achteraf makkelijk oordelen. Wie was goed of fout? Leerkrachten voeren met behulp van lesmateriaal ‘Wat is het je Waard?’ gesprekken in de klas. Met morele dilemma’s uit WOII en nu worden de leerlingen zich bewust van eigen waarden en normen, maar ook die van een ander. Wat weegt het zwaarst bij het maken van een keuze die je eigenlijk helemaal niet wilt maken? Met behulp van de heemkundevereniging zijn Veghelse verhalen gebruikt om de casussen vorm te geven, waarbij gebruikt wordt gemaakt van de Morele Dilemma Discussie Methode die werd ontwikkeld door K2/Next Generation. Leerkrachten worden begin in augustus/september getraind om te werken met deze gespreksvorm.
   
  Documentaire over onderduikster
  Door middel van vijf korte documentairefilms kunnen de leerkrachten WOII en Operation Market Garden in de klas introduceren. Ze zijn verdeeld in vijf thema’s: identiteit, onderduiken, gevaar, vrijheid terugkrijgen, latere leven. Het verhaal van een destijds 8 jaar oude Joodse onderduikster werd vastgelegd op diverse locaties in Veghel en Eerde, waar zij als kind het einde van de oorlog meemaakte. Deze worden tevens voorzien van ervaringslessuggesties om de thema’s dichtbij de leerlingen te brengen.
   
  Groots activiteitenmenu
  In samenwerking met veel lokale en landelijke partners werd een uitgebreid activiteitenaanbod samengesteld waaruit scholen massaal een keuze hebben gemaakt. Van een bezoek aan het basecamp tot een veteraan in de klas en van het bezoek van en expositie tot het maken van een eigen monument. Deze activiteiten concentreren zich m.n. rond week 38.

  Historisch perspectief
  Om te zorgen dat leerkrachten zich de lokale geschiedenis eigen kunnen maken stelde historicus Frans Govers een summary en een dag-tot-dag-verslag op, wat hij samenstelde uit onderzoeken naar zijn boek ‘Corridor naar het verleden’.

  Groeidocument
  Dit alles, en nog veel meer, vinden de scholen terug op een projectwebsite die speciaal voor educatie is bestemd. De website is bereikbaar via de ‘OMG Veghel’-button op www.plein23.nl/home. Leerkrachten kunnen met behulp van de website eigen lessen samenstellen, voorzien van beeldmateriaal en bronnen. Dankzij financiële steun van de gemeente Veghel en Erfgoed Brabant is het mogelijk om ook andere scholen hier gebruik van te laten maken. De website blijft ook na de 70-jarige herdenking in de lucht, zodat Operation Market Garden jaarlijks terug blijft komen in de geschiedenislessen op school. Opdat we nooit vergeten.