Word intermediair voor het Jeugdcultuurfonds

  Het Jeugdcultuurfonds is er om te zorgen dat kinderen uit gezinnen met een minimum inkomen kunnen meedoen aan lessen kunstbeoefening. Als icc’er kun je daarbij een sleutelrol vervullen.
  Als je een kind met een passie of talent voor bijvoorbeeld dans of muziek in je klas hebt, kun je het aansporen om op les te gaan. Ook als daar in het gezin geen geld voor is. Als intermediair van het Jeugdcultuurfonds kun je aanvragen indienen voor de kinderen, en hen zo helpen hun talenten verder te ontwikkelen.

  Hoe werkt het?
  Surf naar allekinderendoenmee.nl en meld je aan als intermediair. Vervolgens kun je aanvragen indienen. Het fonds vraagt om de persoonsgegevens van het kind, een korte motivatie, de (financiële) gezinsomstandigheden en de kosten van de cursus waar het om gaat. Het lesgeld maakt het Jeugdcultuurfonds rechtstreeks over aan de cultuuraanbieder. Een aanvraag dien je in per kind en voor een jaar lang les.

  Waarom kunstles?
  Ouders, leerkrachten en hulpverleners zijn zich vaak nog onvoldoende bewust van de positieve effecten van het ontwikkelen van creatieve talenten. Kinderen die dansen, zingen, muziek maken of beeldend vormgeven, krijgen meer zelfvertrouwen, en hun concentratievermogen en sociale vaardigheden nemen toe. Kinderen in achterstandsposities krijgen hierdoor meer oog voor hun kansen en voelen zich sterker en zekerder om deze ook aan te grijpen.

  Cultuurcoördinatoren belangrijk
  Als icc’er ken je waarschijnlijk het buitenschoolse lesaanbod in je omgeving of gemeente goed, en werk je samen met cultuuraanbieders. Daarmee ben je potentiële schakel tussen het culturele aanbod en veel kinderen waarvan de ouders geen geld hebben om dit te betalen.
  Om een aanvraag in te kunnen dienen bij het fonds, moet de gemeente waar het kind woont zijn aangesloten op de site van het fonds. Steeds meer gemeentes doen mee. Zit jouw gemeente er nog niet bij en wil je toch helpen? Informeer bij de gemeente of er een andere regeling is voor armoedebeleid waarin kunstlessen worden vergoed. Informeer hierover de ouders, zodat deze de weg kunnen vinden.
  Kijk voor alle verdere informatie op jeugdcultuurfonds.nl

  Meisje met viool
  Ben je benieuwd naar het dromerige meisje op de foto? Ze heet Habiba. Op de website van het fonds vertellen zij en andere kinderen wat hun instrument voor hen betekent.
  Lees meer »