Educatienieuwsbrief Erfgoed Brabant - februari 2014

  Erfgoed Brabant houdt alle geïnteresseerden op de hoogte van ontwikkelingen rondom erfgoededucatie in Noord-Brabant via een Educatienieuwsbrief. Hieronder de inhoud van de nieuwsbrief van woensdag 12 februari 2014.
   
   
   
  Editorial
  Alsjeblieft, hier is de tweede educatienieuwsbrief van Erfgoed Brabant. Wat heeft deze nieuwsbrief te bieden? Lessuggesties rondom de Koningsdagtraditie, filmpjes over ons lesmateriaal gemaakt door een aantal marktplaatscoördinatoren en ander interessant erfgoededucatienieuws. Wil je jouw collega’s op de hoogte stellen van deze nieuwsbrief; doorsturen mag!

  Erfgoed van jezelf, van de omgeving en van iedereen: Koningsdagtraditie
  Dit jaar vieren we voor het eerst Koningsdag. Natuurlijk sta je met je leerlingen stil bij dit feest. Wat vieren we nu precies, waarom doen we dat? Hoe lang bestaat deze traditie en is het altijd op dezelfde manier gevierd? Inspiratie nodig voor een erfgoedles over Koningsdag?
  Lees meer

  Erfgoededucatie in beeld
  Bij een aantal van onze projecten zijn filmpjes gemaakt door de marktplaatsen Cultuurbox, Curioso, Plaza Cultura en Plein 23. In deze filmpjes wordt kort en helder uitgelegd hoe een project in elkaar steekt. Handig! Bekijk de filmpjes.
  Informatie over de lesprojecten en waar u ze kunt lenen of bestellen.

  Cultuureducatie met Kwaliteit: investeringsprogramma erfgoed
  Erfgoed Brabant wil ruimte bieden aan goede initiatieven op het gebied van erfgoededucatie. In dat kader heeft Erfgoed Brabant het investeringsprogramma erfgoededucatie in het leven geroepen. Het investeringsprogramma erfgoededucatie maakt deel uit van het investeringsprogramma Cultuureducatie met Kwaliteit van Kunstbalie en heeft als doel goede erfgoededucatieve projecten in het basisonderwijs te stimuleren, ondersteunen en ontsluiten.
  Lees meer

  Studiemiddag : Professor in de klas
  Brabantkunde kunde Brabants!
  Op 14 januari 2014 vond alweer de derde studiemiddag in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit plaats op Bs Torenschouw in Oosterhout. Professor dr. Jos Swanenberg vertelde het team over dialect, schooltaal, spreektaal, vooroordelen, dialect en identiteit en dialect en erfgoededucatie. Het werd een interactieve bijeenkomst door de enthousiaste reacties van de leerkrachten.
  Een reactie van een van de leerkrachten:
  "Het verhaal over dialect en taal was duidelijk en gaf nieuwe inzichten. De voorbeelden op het digibord en de geluidsfragmenten waren verrassend. Automatisch keken we naar onze eigen achtergrond en komaf en vergeleken de voorbeelden hiermee of gaven zelf dingen aan. Het zorgde voor een ontspannen sfeertje. Er lagen leuke, passende lesmaterialen en enkele hiervan kunnen we zeker op school gebruiken."
  Deze studiemiddag werd mede mogelijk gemaakt door de Erfgoed Academie Brabant.
  Interesse in een studiemiddag over erfgoed en erfgoededucatie neem dan contact op met Tera Uijtdewilligen.

  Feest! Weet wat je viert
  Ieder jaar is het Kerstmis, Pasen en Sinterklaas. Maar wie weet wát we dan vieren? Waarom valt bijvoorbeeld Valentijnsdag op 14 februari? Waarom hebben we vrij met Pinksteren? Waar komen al die verschillende feesten vandaan en wat is hun betekenis? Feestweetwatjeviert.nl geeft antwoord op alle vragen over christelijke en andere religieuze feesten in Nederland en biedt interessant digitaal lesmateriaal.
  Lees meer

  Verhaal van Brabant geopend!
  Met de opening van deze laatste zaal is het vernieuwde Noordbrabants Museum compleet. De middeleeuwse stad, de Tachtigjarige Oorlog, Vincent van Gogh, de voorzichtige industrialisatie: vanaf 25 februari zijn er voor scholen museumlessen en rondleidingen beschikbaar. Gratis toegang voor leerlingen, begeleidende docenten en ouders. Ook het opdrachtenboekje de Verkenner is gratis!
  Lees meer
   
  Zelf de educatienieuwsbrief van Erfgoed Brabant ontvangen?