Van Grave(n) naar Knokke(n)

  Forten en linies in grensbreed perspectief

  In het gebied tussen Knokke in Vlaanderen en Grave in Nederland vind je sporen van oorlog en strijd terug in het landschap. Waarom zijn die versterkte steden, forten en linies juist op die plekken terug te vinden? En welke functie hebben de overblijfselen nu nog?

  In Noord-Brabant loopt een verdedigingslinie tussen Bergen op Zoom en Grave. We noemen deze linie de Zuiderwaterlinie. Dit project wil leerlingen die in de buurt van deze linie wonen kennis laten maken met de functie van een verdedigingswerk in heden en verleden.

  Van Grave(n) naar Knokke (n) bestaat uit een educatieve film waarin acteur Jack Wouterse in vogelvlucht de leerlingen op reis meeneemt door tijd en ruimte. Bij de film zijn klassikale opdrachten gemaakt waarin de leerlingen de ontwikkelingen van verdedigingswerken in een chronologische volgorde zetten.

  In les 2 leren de leerlingen over het beleg van Breda in de Tachtigjarige Oorlog door middel van een toneelscript. De leerlingen verplaatsen zich in een van de historische personages en leven zich in de situatie in.

  Vervolgens kan de leerkracht kiezen uit meerdere lessuggesties die op locatie uit te voeren zijn. De leerlingen ontdekken wat er nog te zien is van de verdedigingswerken bij hen in de buurt.

  Het educatiemateriaal is ontwikkeld door Erfgoed Brabant in opdracht van de provincie Noord-Brabant in het kader van het Europese Interreg IVA project ‘Forten en Linies in Grensbreed Perspectief’.

  Leerdoelstellingen
  - De leerlingen maken kennis met de functie van een verdedigingslinie in heden en verleden;
  - De leerlingen kunnen een chronologie aanbrengen in het ontstaan van een linie;
  - De leerlingen kunnen verbanden leggen tussen begrippen en afbeeldingen en deze in een historische context plaatsen;
  - De leerlingen leren over het leven rondom een verdedigingslinie in tijden van oorlog;
  - De leerlingen maken kennis met een aantal belangrijke historische figuren uit de Tachtigjarige Oorlog;
  - De leerlingen kunnen zich inleven in een personage ten tijde van een historische gebeurtenis.

  Leergebieden
  Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie.

  Canon van Nederland
  De Beeldenstorm, De Republiek, De Beemster, Napoleon Bonaparte, Willem van Oranje, De Eerste Wereldoorlog, De Tweede Wereldoorlog.

  Tijdsbeslag
  Twee tot twaalf lessen, afhankelijk van de invulling door de leerkracht.

  Plaats van uitvoering
  Klas en op locatie bij een verdedigingswerk.

  Lesmateriaal
  Docentenhandleiding, inclusief DVD, kaarten en Suske en Wiske strip "De Laaiende Linies”.

  Beschikbaarheid
  Het lesmateriaal is te bestellen bij Erfgoed Brabant voor €8,50 verzend- en administratiekosten, via info@remove-this.erfgoedbrabant.nl.