De Griezels

  Maandelijkse boekbespreking van Leesplein met speciale tips voor icc'ers
  Meneer Griezel is een viezerik met een baard vol eten en mevrouw is een naarling met een glazen oog. Dit onfrisse echtpaar zit elkaar voortdurend dwars met rotgeintjes. Na de kikkers in bed en wurmen in de spaghetti, maken ze het leven zuur van de dieren in hun tuin.

  Welke boeken zijn goed?
  Er verschijnen honderden nieuwe boeken per jaar. Daar zit veel kwaliteit tussen, maar er zijn ook boeken waarvan je je af kunt vragen waarom ze zijn uitgegeven... Het is voor veel leerkrachten ondoenlijk om alles bij te houden en ook nog een kwaliteitsselectie te maken. Tegelijkertijd heeft een leerkracht die op de hoogte is van het actuele boekenaanbod een enorm positief effect op de hoeveelheid plezierlezers in de klas. En een kind dat graag leest, leest meer en beter. Hoe ga je als leerkracht om met dit dilemma?

  Klassiekers of niet
  Een veilige optie is om te kiezen voor klassiekers. Je weet nog heel goed hoe mooi je zelf bijvoorbeeld Brief voor de koning of Daantje de wereldkampioen vond, en die ervaring kun je je leerlingen ook geven. Er kleeft wel een risico aan het zomaar klassiekers aanraden: sommige boeken zijn erg ouderwets geschreven, waren in je herinnering toch mooier of spannender, of ze boeien de huidige generatie niet meer. Niet elk boek is een 'evergreen'. Een slimmigheidje is om te kijken welke gouden-boeken-van-toen er in herdruk gaan. Dat geeft een indicatie van de tijdloosheid van een boek. Soms wordt bij heruitgave de tekst een beetje herzien: beschrijvende passages worden ingekort en ouderwetse uitdrukkingen vervangen. Tijdens het voorlezen kun je dat natuurlijk tot op zekere hoogte ook zelf doen.

  Schrijvers die bewezen hebben dat ze generatie na generatie boeien, zijn onder anderen Roald Dahl, Tonke Dragt, Astrid Lindgren en Annie M.G. Schmidt. Die laatste zelfs ondanks het feit dat Jip en Janneke een ouderwets kolenhok in de tuin hebben en er een voddenman bij hen aan de deur komt. De kinderen van Bolderburen is nog even zalig zorgeloos als toen en ook kinderen van nu slikken heel wat tranen weg bij De gebroeders Leeuwenhart.

  Tips voor in de klas
  Om (voorlees)boeken te kiezen voor je klas, mag je dus best uit je herinnering putten. Maar denk nu niet meteen dat elk vergeeld boek uit je eigen kast geschikt is. Laat je voorlichten en inspireren door de deskundigen bij bibliotheken, gespecialiseerde kinderboekhandels en onafhankelijke websites zoals Leesplein en Boek en Jeugd. En besteed in de klas positieve aandacht aan het genot van een nieuw boek kiezen. Lees elke dag voor (ook in de hogere groepen!) en praat over het gekozen boek. Waarom vinden kinderen het wel of niet leuk? Wie heeft er een voorstel voor het volgende voorleesboek? Laat eens per jaar iedereen zijn lievelingsboek meenemen van thuis. Kinderen raken erg geïnspireerd door elkaars favorieten en jij bent ook meteen op de hoogte van wat er leeft.

  Voorleesuitgave
  Las je vroeger zelf ook De Griezels? Meneer Griezel wil graag het allereerste ondersteboven-apencircus van de wereld hebben, dus laat hij aap Huppeldepup en diens familie urenlang op hun kop staan. Gelukkig nemen de beesten wraak.

  'Met hulp van de vogels smeerden de apen lijm onder alle stoelen en hesen ze naar het plafond. "Nu de kleine tafeltjes!" schreeuwde Huppeldepup. "En de grote bank! En het dressoir! En de lampen! En alle kleine prulletjes! De asbakken! De beeldjes! En die foeilelijke plastic kabouter op het dressoir! Alles en alles en alles moet tegen het plafond geplakt worden!"'

  De nieuwste uitgave van De Griezels is een speciale voorleesuitgave op ruim formaat en met veel grote kleurenillustraties. Heb je nog een beduimeld exemplaar uit je eigen jeugd op zolder liggen? Geen zorgen, ook dat voldoet nog steeds. Want Roald Dahl is de absolute meester van de evergreens.

  De Griezels, Roald Dahl, De Fontein, ISBN 9789026133527.