Van admiraal tot zwerfkei

  Onlangs verscheen deel 1 van een tweeledig boek van de Nederlandse canon: Van Toen Tot Nu, van hunnebed tot planetarium. Met veel afbeeldingen, stripjes en foto’s die het aantrekkelijk maken voor kinderen. En in de klas te gebruiken als aanvullend lesmateriaal voor de bovenbouw.
   
  Het grootste verschil met de bekende boeken over de canon is dat deze uitgave in stripachtige vorm voor kinderen veel toegankelijker is. De tekeningen zijn gemaakt door Robbert Damen, die ook publiceert in Taptoe, Eppo en Donald Duck. Het boek behandelt de eerste vijfentwintig venster van de canon en is ontwikkeld in samenwerking met Stichting entoen.nu.
  Anders dan bij een echte strip, waarbij een verhaal van A tot Z in tekeningen is gevat, zijn de strips in Van Toen Tot Nu vooral prettig leesbare illustraties bij de informatie. Kleine tekstkaders worden afgewisseld met afbeeldingen en foto's die vaak overeenkomsten vertonen. Zo zie je op de pagina's over de Romeinen (venster 2) een foto van een urn. Op dezelfde bladzijde in een klein stripverhaaltje krijgt een Bataaf met blonde vlechten een soortgelijke kruik onder de neus geduwd van een Romeinse heer. De Bataaf blijkt vervolgens nog te ongeciviliseerd om er volgens Romeinse gewoontes mee om te gaan: de Romein moet stofhappen alsof hij een ontmoeting met Obelix heeft gehad…

  In de klas
  De meeste geschiedenisboeken bevatten veel tekst. Die informatie wordt natuurlijk niet allemaal door de strips vervangen, maar de illustraties maken de geschiedenis wel veel levendiger voor kinderen. Daarom is het boek in aanvulling op het lesmateriaal goed te gebruiken. Een meerwaarde voor leerkrachten is dat het boek niet van voor naar achteren gelezen hoeft te worden. Je kunt ieder venster afzonderlijk lezen en achterin zit een index met belangrijke termen en namen.

  Een leuk idee voor een les is het ontwikkelen van een quiz aan de hand van informatie uit het boek. Of je kunt een strip uit het boek overnemen en de tekstballonnen leegmaken, zodat kinderen hier hun eigen tekst in kunnen zetten.

  Van stenen graf tot planetarium
  In het eerste deel komen de eerste vijfentwintig vensters van de geschiedenis aan bod. Te beginnen bij de hunebedden, via de beeldenstorm, Rembrandt en Spinoza, eindigend bij het planetarium van Eise Eisinga. Op de pagina's over meester Rembrant zien we een tekening van een spinnijdig vrouwmens met een molensteenkraag. Zij bijt haar (vermoedelijke) echtgenoot toe dat het weggegooid geld was zich door Rembrandt te laten portretteren: 'Dat kliederwerk wordt toch nooit wat waard'. Tja… wist zij veel!

  In het najaar verschijnt deel 2 met de volgende vijfentwintig vensters. Die gaan over de periode na de Gouden Eeuw tot nu.

  Lesmateriaal bij de canonvensters
  Ga je in de klas met de canon aan de slag? Studenten van pabo in Doetinchem ontwikkelden leeskisten en crossmedia-materiaal bij de vensters van de canon. Lesmateriaal zoals handleidingen, opdrachten en achtergrondinformatie vind je op Cultuurplein.