Wedstrijd voor de beste apps in het basisonderwijs

  Heb je een idee voor een app in de klas? Of een educatieve app gemaakt? Doe dan mee aan de wedstrijd Meester App. Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, heeft het officiele het startsein gegeven voor de wedstrijd waarin wordt gezocht naar apps die het leren beter én leuker maken.
  "Wow, ik wist niet dat je zo makkelijk zelf apps kon maken!” Leerlingen van basisschool de Fontein in Den Haag kregen vanmiddag les in apps. Waag Society liet zien dat dit helemaal geen rocket science hoeft te zijn – je maakt gemakkelijk een werkend voorbeeld van je schets of idee. "Scholen zetten ICT steeds vaker in om het leerrendement te verhogen, maar niet alle mogelijkheden worden ten volle benut”, aldus staatssecretaris Sander Dekker. Daarom organiseert Waag Society voor het Ministerie van OCW de wedstrijd Meester App.
  De iPad bedienen en werken met computerprogramma’s – kinderspel voor de kinderen van nu. Voor scholen levert dit een breed scala aan mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld apps. Veel mensen kennen alleen de verslavende spelletjes, maar educatieve apps bieden enorm veel kansen voor het onderwijs. Daarom daagt Meester App iedereen uit om mee te denken. Kinderen, leerkrachten en ouders weten immers het beste waar er behoefte aan is. Meedoen aan de wedstrijd kan in twee categorieën: (1) ideeën en (2) apps. Op de website geeft Meester App tips om demo’s te maken. Het beste idee wordt speciaal voor deze wedstrijd uitgewerkt tot een echte app. Bestaande apps komen in aanmerking voor mooie geldprijzen, dus ook ontwikkelaars worden opgeroepen mee te doen. Zo stimuleert Meester App nieuwe ideeën en worden de beste bestaande apps in kaart gebracht.
  In 2011 organiseerde Waag Society de eerste appwedstrijd in Nederland: Apps for Amsterdam. Hierna volgde o.a. Apps voor Nederland en Mobiles for Good. Nu is het tijd voor het onderwijs. "Meester App toont hoe je op een inspirerende manier apps in kan zetten om het leren van kinderen te verbeteren. Apps promoten op een laagdrempelige manier het ICT-gebruik in de klas. Ze sluiten aan bij de leefwereld en interesse van kinderen. Daarnaast spreken ze verschillende vaardigheden aan. Je woordenschat uitbreiden? Of je creativiteit ontplooien door video’s of animaties te maken? Het is allemaal mogelijk” (Karien Vermeulen, Waag Society).
  Meester App is nu van start! Tot en met 14 juni is het mogelijk om mee te doen. In de tussentijd organiseert Meester App regelmatig workshops (o.a. op de IPON 2013) en zal hij tips geven op deze website.
  Volg Meester App via Facebook of Twitter.