Tijdcapsule

  Het Oranje Comite en OiB Cultuur roepen alle scholen, instellingen, organisaties e.d. op om gezamenlijk een tijdcapsule te maken. Deze zal dan op de Kroningsdag tentoongesteld worden op een mooie sokkel, voorzien van naam en logo, op de markt in Oosterhout. Een mooie gelegenheid om je zichtbaar te maken voor een groot publiek. Het mooist is als de capsule dan nog niet gesloten is en de inhoud zichtbaar is. Later zal het Oranje Comite de capsule sluiten en zorgen dat deze een plek krijgt en op een gestelde datum weer tevoorschijn wordt gehaald.
   
  Tijdcapsule
  Een tijdcapsule is een capsule gevuld met voorwerpen en/of informatie, die bedoeld is om mensen in de toekomst (zoals archeologen, antropologen, historici en de bevolking) te helpen een beeld te krijgen van een bepaalde tijdsperiode.
   
  Meestal betreft het een metalen cilinder of opbergkist waarin voorwerpen en informatie, die typerend zijn voor de tijdsperiode waarin de capsule gemaakt is, worden opgeborgen. Deze wordt vervolgens begraven of opgeborgen met het doel hem op een vooraf bepaald tijdstip in de toekomst te heropenen.

  Tijdcapsules worden vaak gemaakt bij speciale gelegenheden, zoals een jubileum of een wereldtentoonstelling. De Crypt of Civilization uit 1936 wordt doorgaans gezien als de eerste moderne tijdcapsule, al werd deze nog geen tijdcapsule genoemd. Het is de bedoeling dat deze zal worden geopend in 8113. De naam tijdcapsule werd pas later bedacht.
   
  Tijdcapsules worden echter niet altijd bewust gemaakt. Ook bij bijvoorbeeld grote natuurrampen kunnen per ongeluk 'tijdcapsules' ontstaan als hele gebouwen of zelfs steden worden begraven en daardoor intact blijven. Een voorbeeld hiervan is de stad Pompeii.
   
  De reacties op tijdcapsules variëren. Een veel gehoorde klacht van historici is dat de spullen die men doorgaans in een tijdcapsule stopt weinig tot geen historische waarde zullen hebben voor de archeologen en historici in de toekomst. Volgens hen zou een tijdcapsule gevuld met documenten en foto’s van de mensen die de capsule hebben gemaakt, en waarin hun levensstijl omschreven wordt, meer waarde hebben dan de spullen die doorgaans in een tijdcapsule gestopt worden, zoals alledaagse voorwerpen.
   
  Een ander punt van kritiek is dat tussen het moment dat een tijdcapsule wordt gemaakt en het moment dat hij weer wordt geopend, niemand toegang heeft tot de voorwerpen en informatie die erin zit. Dit maakt dat tussenliggende generaties niet veel van de capsule kunnen leren…
   
  Een Oosterhoutse Tijdscapsule
  De door jullie gemaakte tijdcapsule mag geheel naar eigen wens gevuld worden. Dit kan door een persoon van je organisatie te kiezen en deze te vragen de capsule van inhoud te voorzien. Maar het kan bijvoorbeeld ook een hele klas of voetbalteam zijn wat de capsule gaat vullen met teksten, een hedendaags tenue en de geldende voetbalregels. Zorg dat het een persoonlijke inhoud is die kenmerkend is.
   
  Het zou leuk zijn als ook de capsules een persoonlijke, herkenbaar uiterlijk hebben. De vorm is geheel vrij, maar het maximale formaat is 50 x 30 cm. Zorg wel dat de capsule droog en goed afsluitbaar is en de tands des tijds kan doorstaan. De inzending sluit op 23 april en we nemen contact met u op voor aflevering van de capsule.
   
  Voor vragen of opmerkingen kun je contact opnemen met Miranda van Bragt cultuur@oosterhoutinbeweging.nl. Ook voor aanmelding van deelname, o.v.v. naam contactpersoon en als bijlage het logo. Zodat we kunnen zorgen voor een goede en verzorgde presentatie op koninginnedag. Dan moet je natuurlijk niet vergeten waar je hem gelaten hebt!
   
  Als je de smaak te pakken hebt gekregen
  Zijn jouw dromen over dertig jaar allemaal uitgekomen? Sinds kort kun je die vraag mailen aan je toekomstige 'ik'. Op de site www.futureme.org kun je een e-mail naar je ‘toekomstige ik’ sturen. De tekst zal over 35 jaar pas in je mailbox verschijnen, zodat je op dat moment kunt zien hoe je vroeger over het leven dacht.