Film in de klas

  Film is leuk en filmeducatie in de klas maakt film méér dan leuk. Het aanbod filmeducatie is divers en makkelijker uit te voeren dan je wellicht denkt. Daarom een filmtip met concrete lesidee├źn. Deze maand de film Ernest & Celestine. Op www.cultuurcoordinator.nl vind je iedere maand een nieuwe filmtip.

  Ernest & Celestine laat zien dat vriendschap alle vooroordelen overwint. Met deze grappige en ontroerende animatiefilm maken leerlingen van groep 3-4 kennis met de wondere wereld van film. De film wordt vertoond tijdens Cinekid en is binnenkort ook te zien in de landelijke filmtheaters.

  Ernest en Celestine, vrienden ondanks verschillen
  Ken je de boeken van Brammert en Tissie? Hierin leven een beer en een muis samen in een gezellig huis waarin ze klein lief en leed delen. De film Ernest & Celestine (zo heten de beer en de muis in de van oorsprong Franstalige prentenboeken van Gabrielle Vincent) laat zien hoe deze ongewone vriendschap is ontstaan. In de film dreigt de hongerige beer Ernest de muis Celestine, die in slaap is gevallen in een vuilnisbak, op te eten. Celestine weet hem gelukkig op andere gedachten te brengen. Daarna volgt een reeks misverstanden, botsingen, inbraakjes en achtervolgingen waardoor iedereen steeds bozer wordt op de beer en de muis, en ze op elkaar aangewezen zijn. Gelukkig loopt alles goed af: Ernest en Celestine kunnen achteraf lachen om de bizarre avonturen die tot hun vriendschap leidden.

  De film is, hoe kan het ook anders bij de verfilming van een prentenboek, een animatiefilm. Bijzonder is dat het eruit ziet alsof de aquarelprenten uit de oorspronkelijke prentenboeken geanimeerd zijn. Toch hebben de animatoren deze film niet met waterverf gemaakt, maar met een computerprogramma. Daarmee oogsten ze veel lof bij animatieliefhebbers over de hele wereld. Met het bekijken en bespreken van deze film kunnen ook jonge leerlingen kennismaken met film en eventueel zelfs met een filmfestivalbezoek.

  Film in de klas bespreken, van tekening naar animatie
  Je kunt ook direct aan de slag met Ernest & Celestine in de klas. Neem de boekverfilming als uitgangspunt en bespreek in een kringgesprek de verschillen en overeenkomsten tussen de prenten uit het boek en de animatiefilm. Gebruik hierbij een exemplaar van het prentenboek Brammert en Tissie (of vergrootte afbeeldingen hieruit) en bekijk met je leerlingen het  filmfragment.

  Met de volgende kijkvragen kun je het gesprek met je leerlingen richting geven
  - Welke geluiden hoor je bij het boek en bij de film? (Prent is stil, behalve bij het voorlezen. In de film hoor je stemmen, geluiden en muziek.)
  - Wat beweegt er in het boek en in de film? (Prent beweegt niet. In de film bewegen vooral de figuren in de voorgrond, de achtergronden minder.)
  - Welke kleuren zie je veel? (Blauw- en grijstinten.)
  - Hoe denk je dat de prenten gemaakt zijn? (Met waterverf.)
  - Welke animatietechniek is hier gebruikt? Verf, potloden, computer, krijt of klei? (De animaties zijn met de computer gemaakt, maar wel zo dat ze lijken op waterverftekeningen uit de oorspronkelijke boeken.)
  Je kunt als voorbeeld bij de laatste vraag een paar prentenboeken laten zien met verschillende tekentechnieken. Welke tekentechniek lijkt het meest op deze film? Het gesprek in de klas kun je ook uitbreiden met meer aandacht voor verschillende animatietechnieken. Informatie en lestips hierover vind je op de website van het Holland Animatie Filmfestival.

  Met de klas naar de film
  Ernest en Célestine komt 12 december uit in de bioscopen, maar is al eerder te zien als openingsfilm van het kinderfilmfestival Cinekid, en rond de herfstvakantie in 28 theaters door het hele land tijdens Cinekid op Locatie. Veel filmtheaters en bioscopen bieden speciale educatieve voorstellingen aan onder schooltijd. Er is bij deze film ook een lesbrief ontwikkeld waarmee je educatieve verdieping bij het filmbezoek kunt geven. Neem voor meer informatie contact op met een filmtheater in je eigen omgeving.

  Wil je meer met film op school? Het aanbod van Cinekid en het Holland Animatie Filmfestival, maar ook van andere landelijke aanbieders, vind je op filmeducatie.nl.