Kinderschrijflab: een echt boek, zelf gemaakt

  Kinderschrijflab is een website waarmee kinderen hun eigen, echte boek kunnen maken. Uitgeverij Zwijsen wil hiermee het lezen en schrijven onder kinderen stimuleren. Kinderschrijflab biedt ook een lespakket waarmee je in de klas aan de slag kunt.

  Ook kinderen die niet graag lezen, vinden het vaak leuk om zelf een boekje te maken. In dat proces ontdekken ze wat er daarbij allemaal komt kijken en raken ze geïnspireerd. ‘Kinderen krijgen op een andere manier met lezen te maken en dat prikkelt hun belangstelling’, aldus Caro Werst, projectleider van Kinderschrijflab. Een leuk idee rond het thema van de komende kinderboekenweek!
   
  Hoe werkt het?
  Kinderschrijflab is een website waarmee kinderen hun eigen boek kunnen maken. Zelf het verhaal schrijven, zelf tekeningen erbij maken, en uiteindelijk een echte, gedrukte uitgave in handen hebben met je naam erop. Caro Werst: ‘Het werkt heel eenvoudig: zodra kinderen een beetje kunnen lezen, kunnen ze zelfstandig met de site aan de slag. In begrijpelijke taal wordt uitgelegd waar je aan kunt denken als je een boek maakt, met tips van andere kinderen en schrijvers. Kinderen kunnen kiezen uit vijf sjablonen voor hun boek: een leesboek, prentenboek, stripboek of een gedichten- en versjesboek.’
  Aan het ontwerpen op de site zijn geen kosten verbonden. Pas als je helemaal tevreden bent en besluit het boek echt te laten drukken, kost dat 9,95 euro.
   
  Individueel of met de hele klas
  Scholen door heel Nederland bestellen inmiddels lespakketten bij Kinderschrijflab. Caro: ‘Voor de onderbouw werkt het goed om met de hele klas een verhaal te verzinnen en dit vervolgens in groepjes uit te werken. Eén groepje richt zich dan op de tekst, een ander groepje maakt de tekeningen, enzovoort. Oudere kinderen vinden het meestal leuk om helemaal zelf een boek te maken.’ Als er geen of weinig computers in de klas beschikbaar zijn, is dat geen probleem. Caro: ‘Eigenlijk is het werk op de pc alleen maar de "finishing touch”. Alle voorbereidingen, zoals het tekenen en schrijven van teksten, doe je op papier.

  Schrijver in de klas
  Het lespakket bevat behalve lesbrieven ook een uitgebreide beschrijving en tips om samen met kinderen een goed verhaal te schrijven en dit te voorzien van illustraties. Via Schrijvers School Samenleving (SSS) is het ook mogelijk om als school een auteur of illustrator in de klas uit te nodigen bij de start van een project. Caro: ‘Wij hebben een aantal auteurs als ambassadeur ingezet voor Kinderschrijflab. Zij geven inspirerende workshops op scholen bij de aftrap van een project. Daarna kan de leerkracht aan de slag met de taakverdeling en de begeleiding van het verdere boek-maakproces.’

  Op de website van Kinderschrijflab kun je een filmpje bekijken waarin auteur Jolanda Horsten met een groepje kinderen werkt aan het boek ‘Rick wil een krokodil’. Klik hier voor het filmpje.