Voorstelling 'Heilig Vuur' op basis van het verhaal van Nathan de Wijze

  Heilig Vuur (werktitel) is een verhaal op basis van Het toneelstuk Nathan de Wijze van G.E. Lessing. De voorstelling is vooral bedoeld voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs (VMBO-T, Havo en VWO) en het MBO en speelt van 6 oktober tot 14 november 2012. In de voorstelling komen herkenbare thema’s aan bod; verboden liefde, macht, bekende en nieuwe religies en het maken van keuzes. Dit alles is gegoten in een toegankelijke en verrassende voorstelling vol spektakel.

  De wereld is verwarrend. Nu, maar ook vroeger. De één is Christen, de ander moslim en weer een ander is Joods. Op zich is dat prima. Maar het is jammer en onthutsend dat dit vaak tot oorlog en ellende leidt. Zeker in het middeleeuwse Jeruzalem ging het er hard aan toe. En als je in een oorlog ook nog jong bent en verliefd, dan kan het helemaal gecompliceerd worden. Over al dit soort zaken gaat Heilig Vuur, een groots en meeslepende theatervoorstelling van Het Zuidelijk Toneel vol avontuur op een spannende industriële, locatie speciaal voor jongeren.

  Speelperiode: najaar 2012 : van 1 oktober t/m 17 november 2012
  dinsdag t/m vrijdag overdag voorstellingen voor scholen
  Duur: tussen de 65 en 75 minuten
  Capaciteit: 200 plaatsen
  Plaats: Tilburg
  Kosten: 12,50 euro per leerling inclusief educatief programma en vervoer naar locatie in Tilburg
  Doelgroep: vanáf bovenbouw voortgezet onderwijs
  Geschikt vanáf 14 jaar; 3 vmbo-t (in overleg), 4 vmbo-t, 4/ 5 havo, 4/5/6 vwo, mbo. 3e klassers mogelijk, maar altijd in overleg. 

  Niet alleen wil Het Zuidelijk Toneel scholen uitnodigen op locatie om dit visuele spektakel mee te maken, ze omlijsten de voorstelling met een verfrissend educatief programma op zowel de scholen als op de locatie zelf.

  Inhoud
  Bouke Oldenhof, bekend om zijn heldere en tegelijkertijd poëtische schrijfstijl, maakt van de klassieker van de Duitse schrijver en filosoof G.E. Lessing uit 1779 een compact verhaal waarin jongeren zoeken naar zin en waarheid in een hectische wereld.

  Lessings Nathan de Wijze speelt zich af in het Middeleeuwse Jeruzalem tijdens een adempauze in de Kruistochten. Drie geloven op een vierkante kilometer en al jaren smeult er een burgeroorlog. Tijdens een periode van verplichte vrede ontmoet de sultan Saladin een wijze jood, genaamd Nathan. De stelling van Saladin luidt, dat van de drie monotheïstische godsdiensten er slechts één de ware kan zijn, maar welke? Nathan moet op de vraag antwoorden. Om uit de netelige vraagstelling te geraken besluit hij een parabel te vertellen die duidelijk moet maken wat de echte kern van religie is.

  In de versie van Bouke Oldenhof zien we drie jonge mensen in deze brandhaard hun richting in het leven zoeken, ieder vanuit zijn eigen geloof. Het weesmeisje Recha meent een hemelse engel gezien te hebben die haar gered heeft uit het brandende huis van Nathan die zich over haar heeft ontfermd. Kruisridder Koert was klaar om zijn leven te offeren volgens de geboden van zijn Schepper, maar weet niet wat hij moet nu zijn executie op het laatste moment is afgelast. Saladins zus Sittah zoekt een goddelijke kern in de chaos om haar heen. Alle drie zoeken ze grond onder de voeten, geen van hen heeft iets gevonden. Welk geloof is het ware? En dan speelt ook nog steeds de aantrekking tussen mannen en vrouwen op. Is er een manier te vinden om samen in vrede een zinvol leven te leven in zo’n hogedrukpan?