Moet je doen Kunst & Cultuur: verbeeldingskracht als inspiratie

  Lodewijk Ouwens is expert op het gebied van creativiteitsontwikkeling. Hij was eindverantwoordelijke bij de ontwikkeling van de populaire methode Moet je doen Kunst en Cultuur.

  Eigenaar zijn
  ‘Ownership’. Een cruciaal begrip bij creativiteit, vertelt Lodewijk Ouwens. Wie bezig is met kunst maken, moet zich eigenaar voelen van het creatieve proces en -product. Voor het ontwikkelen van creativiteit bij kinderen is het belangrijk om eigenaarschap te stimuleren, en om ruimte te geven aan hun verbeeldingskracht. ’We moeten een omgeving creëren waarin kinderen zich vrij voelen om zich te uiten. We bieden hen de instrument om hun expressiviteit vorm te geven.’

  Creativiteitsontwikkeling
  Gebruik maken van je verbeeldingskracht is een waardevolle en essentiële sleutel voor creativiteitsontwikkeling. Ouwens ziet zichzelf als pleitbezorger voor creativiteitsontwikkeling in het onderwijs. ’Als kinderen hun talenten en creatieve vermogens ontwikkelen, heeft dat neerslag op alle terreinen van hun leven.’ Met zijn basisschoolmethode Moet je doen Kunst & Cultuur leren kinderen hun denkbeelden, gevoelens en fantasieën vorm te geven in verschillende kunstdisciplines.

  De methode
  In 26 thematische projecten komen de disciplines dans, drama, literatuur, cultureel erfgoed en fotografie & animatie aan bod. Er zijn zes projecten zijn per bouw (1-2, 3-4, 5-6, 7-8) en daarnaast twee schoolbrede projecten. Elk project bestaat uit tien lessen. Alle projecten werken volgens de verschillende fasen van het creatieve proces: ideeën verzamelen; ordenen en selecteren; vormgeven; presenteren. Bij elk van de disciplines horen tal van activiteiten zoals dansexpressie, acteren en scenario schrijven. Moet je doen Kunst & Cultuur biedt een compleet multimediaal pakket met een dvd en een audio-cd voor ondersteuning tijdens de lessen.

  Kruistocht in spijkerbroek
  Een voorbeeld van een project is Kruistocht in spijkerbroek voor de groepen 7 en 8. Hierin komen de disciplines literatuur, fotografie & animatie en cultureel erfgoed aan bod. De kinderen gaan aan de slag met diverse activiteiten. Ze lezen de kinderboekenklassieker, ze werken aan een boekverfilming en ze verdiepen zich in het dagelijks leven van de middeleeuwen. Zo is het project breed van opzet en multidisciplinair. Voor ieder wat wils!

  Meer informatie
  Bekijk ook de volgende website: http://www.cultuurplein.nl/moet-je-doen-kunst-en-cultuur